Wie zijn wij

Maarten Klatte, arts

Certified Sedona Methode Instructor voor Europa

Na een reguliere arts opleiding deed ik eerst 5 jaar wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Algemene Ziekteleer olv. Prof. Marco de Vries (Erasmus Universiteit Rotterdam). Het ging hier om onderzoek naar de invloed van onze wil of intentie op genezings-processen.

Vervolgens participeerde ik enkele jaren in het onderzoeksgerichte “Instituut voor Ekologische Gezondheidszorg”, geleid door de artsen Rudy Rijke en Joke de Vries. Ook hier ging het niet in de eerste plaats om ziektebestrijding maar veel meer om gezondheidsbevordering en vooral ook om innerlijke ontwikkeling. Van “slachtoffer” naar “deelnemer”.

 

In 1983 startte ik een algemeen medische praktijk met het accent op leefstijlgeneeskunde en preventie.

 

De meeste mensen weten tegenwoordig vrij goed wat ze zouden kunnen doen om hun gezondheid te bevorderen, maar ze brengen dit vaak niet in praktijk. Ingeslepen en vaak hardnekkige gewoonten sturen ons gedrag.Veelal zijn we ons niet bewust van de verborgen weerstanden die een gezonde leefstijl saboteren. Om die reden richt ik mij tevens op de rol van bewustzijn bij gezondheids-bevordering. Ik leer mensen om hun verborgen bestuurders te herkennen en hun weerstanden tegen een gezonde en vitaliserende leefstijl los te laten. En zo wordt gezondheidsbevordering niet alleen effectiever maar ook veel lichter en leuker. En dat laatste geldt niet alleen voor de patiënt maar ook voor de hulpverlener!

 

In deze benadering tracht ik  het loslaten van beperkende overtuigingen en gevoelens die spanning geven, te integreren met vitaliserende voeding en beweging die vrij maakt.

 

De laatste 20 jaar heb ik naast het standaard laboratoriumonderzoek, diverse geavanceerde technieken gebruikt om aan mensen te laten zien dat het loslaten van stress, angst etc, het nuttigen van ontstekingsremmende voeding en meer bewegen concrete veranderingen geeft in hun body en mind. Mijn favoriete manier om dat zichtbaar te maken is met een microscoop. Deze geeft live-beelden van de eigen lichaams-cellen bij een vergroting van ongeveer 10.000 x. Vorm en beweging op cel-nivo zijn goed waar te nemen en we brengen dan in kaart wat verbeterd kan worden en kijken of dit in vervolg-beelden ook de gewenste veranderingen oplevert. Zo wordt een leefstijl-verandering beoordeeld of die ook echt genezend werkt.

 

Epigenetica is een nieuwe tak van wetenschap in de biologie. Het laat zien dat het NIET de genen zijn die ons leven bepalen: Wij zijn geen slachtoffer van onze genetische blauwdruk. Als het niet de genetische bagage is die ons leven en gezondheid bepaalt, wat is het dan wel? Het blijkt dat het vooral gaat om de genetische expressie. Het zijn vooral onze gevoelens en gedachten, onze kijk op de werkelijkheid, wat wij eten en of we wel of niet bewegen, die de genetische expressie en daarmee onze gezondheid bepalen. Wij zijn in feite de architecten van onze gezondheid. Het geeft mij heel veel voldoening om te zien dat steeds meer mensen dit ontdekken en zichzelf in deze tijd bevrijden van het beperkende paradigma dat we gedetermineerd worden door onze genen. Onze biologische basis heeft een uitnodiging in zich om deelnemer te zijn in de ontwikkeling van vitaliteit en welzijn.

 

maartenklatte